Regler på Forumet
 
Notifications
Clear all

[Klistrad] Regler på Forumet

1 Inlägg
1 Users
0 Reactions
182 Visningar
(@per-eriksson)
New Member Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 1
Topic starter  

När man blir medlem på Rika.nu innebär det att man accepterar dessa användarvillkor, vår datapolicy och vår cookiepolicy.

  1. Användarnamn
    Användarnamnet du väljer får inte relatera till kommersiell verksamhet, t ex firmanamn. Använd gärna ditt riktiga för- och efternamn. Användarnamnet får inte vara ägnat att förväxlas med redan befintliga namn på Rika.nu.
  2. Namn och adress, e-post och hemsida
    Du måste uppge korrekt namn och bostadsadress i medlemsprofilen. Den delen av profilen är dold för vanliga medlemmar. Bara administratörer och moderatorer kan se den. Vi behöver uppgifterna för att kunna verifiera att du är den du utger dig för att vara när du diskuterar känsliga ämnen, t ex ger referenser på företag. Då kan det ibland också hända att vi kontrollerar din ip-adress för att verifiera att du är den du utger dig för att vara. Du kan ladda ner personuppgifterna vi har om dig via din profil.

    Du får inte visa en hemsida i din profil som kan spåras till ett företag som kan tänkas ha ekonomiska intressen i det som diskuteras på Rika.nu.

     

  3. Signatur
    Om du skriver en signatur under Inställningar får den inte innehålla reklam eller uppgifter om ditt yrke. Yrket uppger du istället under rubriken Sysselsättning i din profil. På Rika.nu är alla lika. Det är genom hur du diskuterar du visar vem du är. Bara interna länkar är tillåtna av säkerhetsskäl i signaturen. Många länkar till exempel till en projekttråd de startat.

     

  4. Diskussionsregler
    Forumet på Rika.nu är till för konsumenter dvs privatpersoner, som vill ha tips på hur man kan tjäna pengar eller spara pengar. Här byter vi erfarenheter, tar och ger råd.
  • Redigering och radering av inläggDu kan redigera eller radera ett inlägg i en timme efter publicering, därefter är publiceringen definitiv från din sida. Räkna med att det du har publicerat finns kvar för alltid. Om man skulle radera trådar och bilder som illustrerar frågeställningen försvinner vitsen med hela forumet. Andra medlemmars - som har lagt ner tid på att hjälpa dig - arbete blir förgäves. Vänligen respektera det.
  • Moderatorer tar inte heller bort inlägg på uppmaning av den som skapade det om man har gjort inlägget i utpressningssyfte mot ett företag man ville få rätt mot. Ångrar man sig eller blir kompenserad och vill ta bort inlägget, får man istället göra ett nytt inlägg och berätta händelseutvecklingen. Har du andra särskilt ömmande personliga skäl till att ditt inlägg skulle raderas, klicka på texten Anmäl i inlägget och skriv dina skäl, så tittar vi på det. Läs mer i vår datapolicy. www.Rika.nu/datapolicy
  • Håll dig till ämnet
    Det är bättre att du startar en ny tråd än att du avviker från ämnet. Flera ämnen i samma tråd gör det svårt att hitta informationen man söker.

 

  • Skriv en tydlig rubrik
    Undvik generella rubriker som "En liten fråga" eller "Hjälp". Rubriken ska säga något om frågan t ex "vad är ett stablecoin?" eller "Var kan jag köpa stablecoins?"

 

  • Gott debattklimat - visa respekt och hjälp till om du kan
    Vi eftersträvar ett gott debattklimat, vilket innebär att alla får komma till tals och blir behandlade med respekt. Diskutera sakfrågor utan att brusa upp eller gå till personangrepp. Det är naturligt att ha olika åsikter.

 

  • Vi välkomnar nya medlemmar och behandlar dem väl.

 

  • Ingen fråga är för dum att ställa. Alla har vi olika erfarenhet och utgångsläge. Har du inget sakligt svar, bara ignorera frågan och svara inte.

 

  • Alla har rätt att få hjälp med sitt problem. Säger man att man har ett problem så har man det, även du kanske inte tycker det. Undvik att svara istället för att antyda att personen inte borde ha frågat.

 

  • Misstänker du att någon är ett sk. troll som driver med oss och skriver bara för att få uppmärksamhet så ska du anmäla det. Skriv det inte i tråden.

 

  • Undvik att be någon att googla för att hitta svaret. Har man ställt frågan här är det för att vill ha våra medlemmars synpunkter och inte googles sökträffar.

 

  • Använd ett vårdat språk
    Till exempel innebär det att vi inte använder svordomar.

 

  • Klanka inte ner på bristande språkkunskaper
    Alla har vi olika förutsättningar och är bra på olika saker. Tänk på att vissa personer har läs- och skrivsvårigheter. Naturligtvis är man lika välkommen att diskutera hos oss om man har dyslexi som om man inte har det.

 

  • Röj inte andra medlemmars identitet eller plats
    Respektera andra medlemmars integritet och rätt att vara anonym och privat. Påträngande inlägg som på något sätt röjer en medlems identitet och var man bor raderas.

 

  • Specialregel om projekttrådar & kommentarer till redaktionella artiklar om Microvaluta
    Den som startar en projekttråd gör det oftast för att visa upp vad man gör och dela med sig av sina erfarenheter, något som vi välkomnar varmt. Visa hänsyn till dom som bestämmer själv hur dom vill utforma sitt projekt och även hur ofta man vill uppdatera tråden. Tänk på att den som startar ett projekt lägger ner sin själ och hjärta i det. Håll det för dig själv om du inte gillar det, utan ge konstruktiv kritik om något. Inlägg där man bara säger att projektet är värdelöst inte kommer att fungera utan att du kan bevisa det komma att raderas utan att vi informerar om det.

    Samma sak gäller redaktionella artiklar om Microvaluta. Vi är tacksamma för att vi får vara med och se, vilket vi i det redaktionella får via privatpersoner eller fackligperson. Utgå från att alla som medverkar i det redaktionella är medlemmar på Rika.nu och läser vad du skriver, även om man inte har velat gå ut med sitt användarnamn på Rika.nu i artikeln. Det ligger mycket arbete, själ och hjärta bakom ett projekt. Diskutera sakligt, visa respekt och var konstruktiv.

 

  • Diskutera politik
    Vi diskuterar endast ekonomipolitik på Rika.nu. Anledningen till det är att politiska diskussioner tenderar att spåra ut och vi blir ovänner med varandra, vilket hindrar diskussionen om vårt kärnämne - ekonomi. Därtill ställer politiska diskussioner orimliga krav på moderering. Särskilt dålig erfarenhet har vi av diskussioner om invandring. Därför undviker vi politiska diskussioner om invandring eller annan politik som inte handlar om våran privata ekonomi.

 

  • Kvalitet, inte kvantitet
    Driv diskussionen framåt och motivera dina åsikter. Har du inget konstruktivt att säga, säg inget. Att skriva bara för att få många poster leder ingen vart. Meningslösa inlägg gör det svårare att hitta det som är värdefullt och innebär att man slösar med andra människors tid.

 

  • Dubbelposta inte

        Posta inte samma fråga i flera olika delforum.

 

  • Bumpning
    Att skriva inlägg bara för att flytta tråden högre upp i trådlistningen (bumpning), är endast tillåtet en gång per tråd efter 24 timmar från att det ursprungliga inlägget postades.

 

  • Sök
    Använd sökfunktionen för att ta reda på om din fråga ställts tidigare. Det är dock tillåtet att ställa en tidigare besvarad fråga, om du av någon anledning vill ha ett "eget" svar på din fråga.

 

  • Citat
    Infoga bara citat när det är nödvändigt, dvs om det finns risk att man inte förstår vem du svarar med ditt inlägg. För många citat gör det svårare att följa diskussionen.

 

  • Följ svensk lag
    Skriv inte inlägg som är kränkande för enskilda personer. Vidare är det inte tillåtet att göra information tillgänglig som står i strid med dessa forumregler eller svensk lag, vilket bl a innebär att det inte är tillåtet att uttrycka hat eller ringaktning, vara sedeslös, publicera pornografiskt innehåll eller bidra till spridning av datavirus i vårt forum. Det är inte heller tillåtet att publicera material som någon annan än du själv har upphovsrätten till.

 

  • Djurvänner
    I Rika forum är vi också djurvänner och uppmanar inte till djurplågeri av något slag.

 

  • Upphovsrätt
    Du har själv upphovsrätten till text och bild du lägger ut på Rika.nu, men det innebär också en skyldighet att följa svensk lag och dessa regler. Rika.nu har dock rätt att utan särskild ersättning använda material som har publicerats på Rika.nu i det redaktionella arbetet.

 

  1. Reklam
    Reklam är förbjudet i forumet, bilder, bloggar och artikelkommentarer och företag får inte delta i diskussionen, utom i de fall där särskilt tillstånd har getts (se nedan). Inlägg från företag eller organisationer som inte har särskilt tillstånd kommer att raderas och användaren som gjorde inlägget kan komma att stängas av. Är du företagare som vill nå ut till våra besökare är det möjligt att annonsera på anvisade annonsplatser. Maila oss på annonsera@Rika.nuför information.

 

  • Undantag till regeln om reklam
    Företag får inte delta i diskussionen. Undantaget är företag som känner sig kränkta av en diskussion i vårt forum eller ett företag som vill reda ut rena missförstånd kring sin produkt. De kan få gå till svars i den enskilda diskussionen för att ge sin version. Inlägget från företaget ska då modereras först. Kontakta support@Rika.nuför att diskutera hur inlägget ska utformas och publiceras.

 

  • Dold reklam
    Upprepade, systematiska rekommendationer av produkter eller tjänster från samma eller olika medlemmar kan komma att ses som reklam även om ingen tydlig koppling finns. Denna typ av inlägg kan raderas utan förvarning.

    Det är inte heller tillåtet att hylla, tipsa om ett företag, en produkt eller tjänst förrän man har gjort 50 inlägg i forumet alternativt har varit medlem mer än ett år. Denna regel har vi för att undvika dold reklam.

 

  • Utskick till medlemmar via PM eller e-post
    Reklam via e-post eller PM till våra medlemmar är inte tillåten. Din e-postadress lämnas aldrig ut till tredje part. Endast Rika.nu skickar ut ett officiellt nyhetsbrev två till fyra gånger per månad. Detta nyhetsbrev kan innehålla reklam. Längst ner i varje nyhetsbrev finns instruktioner till hur du kan avprenumerera för att inte få fler nyhetsbrev i framtiden.

 

  • Undersökningar
    Det är inte tillåtet för andra företag och organisationer än Rika.nu att göra marknadsundersökningar via vårt forum.

 

  • Företag
    Företag tillåts diskutera i Rika.nu forum. Allmänt ska den som arbetar inom ekonomi vara vaksam på att detta är ett forum för konsumenter där vi endast driver konsumentfrågor.

 

  1. Referenser på företag, personamn
    I Rika.nu forum finns ett antal delforum där vi ger referenser på företag.

    En referens på ett företag ska formuleras trovärdigt. Berätta alla omständigheter i ärendet och utelämna inget. Det är önskvärt för läsaren att få så mycket detaljer och bakgrundsfakta som möjligt för att själv kunna bilda sig en uppfattning om vad som de kan erbjuda. Kortfattade och/eller icke väl underbyggda referenser från anonyma medlemmar kan komma att raderas utan förvarning.

    Observera att det inte är tillåtet att nämna personnamn när man ger referenser i vårt forum. En enskild firma registreras på individens personnummer och är därför att se som ett personnamn som inte bör nämnas i vårt forum.

 

  1. Respektera våra moderatorer
    Moderatorerna gör ett hästjobb när de upprätthåller ordningen i forumet, visa dem respekt. Synpunkter på moderering skickas via PM och läggs aldrig ut i forumet.

 

  1. Övrigt
    Vi har rätt att ta bort inlägg som strider mot dessa regler eller svensk lag, utan förvarning. Exempel på diskussioner som strider mot svensk lag är de om avkodning av tv-signaler (piratkort, cardsharing etc).

 

  1. Tänk på att du ofta inte vet vem det är som har skrivit ett inlägg. Det är omöjligt för oss att bekräfta sanningshalten i varje inlägg. Ta därför innehållet i forumet för vad det är och kontrollera själv innan du agerar utifrån något du läst i vårt forum.

 

  1. Kommentera redaktionella artiklar
    Dessa regler gäller även när du kommenterar redaktionellt innehåll på sajten. Du kommenterar sakinnehållet i artiklar, ska vara konstruktiv och driva diskussionen framåt.

 

  1. När du har frågor om och synpunkter på Rika.nu
    Frågor och synpunkter på Rika.nus inriktning, utveckling och innehåll ska mailas till support@rika.nu. Kommentarer som bryter mot dessa regler raderas.

 

  1. Reglerna uppdateras då och då
    Reglerna uppdateras då och då och du är skyldig att kontinuerligt hålla dig informerad om ändringar i dessa villkor.

 

Dessa användarvillkor med diskussionsregler är uppdaterade 4 maj 2022

 

This topic was modified 2 år sedan 2 times by Per Eriksson

   
Citera
Share: